Przygotowywanie posiłków w podróży

Podróż to przyjemność, ale i obowiązek, ponieważ niezależnie od tego gdzie się znajdziemy i jak długo trwa wyprawa, zawsze należy coś zjeść. Oprócz podziwiania pięknych widoków musimy zwrócić uwagę również na zorganizowanie właściwego miejsca oraz przygotowanie niezbędnych przedmiotów. Szczególnie, jeśli podróż będzie trwała dłużej niż jeden dzień, kiedy możemy jedzenie zabrać ze sobą, a rankiem zjeść obfite śniadanie.

Gotowanie na ogniu

W przypadku dłuższych wypraw na biwak lub kemping, niezbędny jest odpowiedni sprzęt do gotowania. Jednym z rozwiązań jest zabranie ze sobą turystycznego palnika gazowego, na którym możemy przyrządzić ciepłe obiady. W sprzedaży dostępne są również specjalne kartusze, czyli pojemniki nabite gazem, podłączane do palnika. W razie potrzeby będziemy mogli je zapalić i również coś ugotować. W sprzedaży są kartusze wkręcane lub wbijane. Jeśli w miejscu dokąd się wybieramy nie zawsze jest źródło gazu, to warto wybrać palnik na paliwo ciekłe – benzynę łatwiej jest zdobyć. To, na czym będziemy przygotowywać posiłki należy przemyśleć już na długi czas przed podróżą. Lepiej nie wydawać pieniędzy na wkłady lub palniki jeśli planujemy podróż samolotem lub gdziekolwiek za granicę. Samolotem nie wolno przewozić takich rzeczy, a także nie zawsze przetransportujemy je za granicę. Należy je wtedy kupić, gdy dotrzemy już do celu podróży.

Jakie jedzenie zabrać w podróż?

Gdy mamy już na czym i w czym przygotować jedzenie (zestaw naczyń naczyń turystycznych), dobrze jest zastanowić się jakie zabrać ze sobą zapasy. Powinno to być oczywiście jedzenie nie psujące się, nie wymagające przechowywania w lodówce. Mogą to być na przykład dania typu instant, czyli zalewane wrzącą wodą. W modzie jest również żywność liofilizowana, czyli przygotowana przez specjalny proces mrożenia. Ją również zalewamy wodą i mamy sycący posiłek. Gdziekolwiek się znajdziemy warto kupować ryż, kasze, makarony. Są bazą do przygotowania sycących posiłków, które nie wymagają skomplikowanych czynności.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here